Doorgaan naar artikel

Hoe bescherm ik mijn bedrijf tegen cybercrime?

<span>Hoe bescherm</span> ik mijn bedrijf tegen cybercrime?

Tegenwoordig hoeft u niet meer op een link te klikken om gehackt te worden. Cybercriminelen zijn slimmer dan ooit en zullen bedrijven altijd slim af blijven. Onlangs was het nieuwe social media platform Clubhouse betrokken bij een datalek en lagen er zo’n 3,8 miljard telefoonnummers op straat. Steeds meer organisaties komen in het nieuws om een datalek. Wat hackers aan uw telefoonnummer hebben? Hoe u zich kunt beschermen? En hoe maakt uw medewerkers bewust van hun privacy security? Lees dan vooral verder.

Database Clubhouse te koop op het darkweb

In een nieuw artikel van onze partner Your Dutch Media is te lezen dat de applicatie Clubhouse net uit de beta-fase (testfase) kwam, en er toch een datalek bleek te zijn. Cybersecurity expert Marc Reuf ontdekte dat er op het darkweb een database met 3,8 miljard telefoonnummers te koop staat.

Wat als hackers uw telefoonnummer hebben?

Zo’n mogelijke datalek als bij Clubhouse klinkt wellicht nog niet heel dreigend voor gedupeerde. Want ‘Wat kunnen ze nou met mijn telefoon nummer?’, ‘Ze mogen mij best bellen hoor’, zou u misschien denken. Data die verkocht kan worden is interessant voor marketingdoeleinden, zoals bijvoorbeeld energieverkopers. Met zo’n grote database kunnen ze heel wat nieuwe mensen benaderen en hun dienst proberen te verkopen. U zit er niet op te wachten om continu gebeld te worden door verschillende verkoopdiensten, toch?

Naast dat uw telefoonnummer gebruikt kan worden voor het bekende ‘Spoofing’ en SMS-oplichting, bevat uw nummer veel meer informatie voor hackers. Met alleen een telefoonnummer zijn er al vier manieren om u op te lichten. Volgens Technologie-expert Burton Kelso zijn er verschillende websites die persoonlijke informatie kunnen geven aan de hand van uw telefoonnummer. Het gaat hierbij om persoonlijke gegevens zoals woonadres, namen van familieleden en hun adressen en zelfs strafblad. Met deze informatie bent u voor hackers ideaal materiaal om te chanteren, stalken of identiteitsfraude mee te plegen.  

Als hackers over uw telefoonnummer beschikken, kunnen ze er makkelijk achter komen welke telefoon provider u heeft. Op die manier misleiden ze hen om uw nummer te laten omleiden naar het nummer van de hacker. Zodra de hacker in uw account zit, wordt het een domino-effect en kan de cybercrimineel ook andere accounts hacken.

Hoe beschermt u zich bij een datalek?

Indien uw telefoonnummer bij een datalek betrokken was, kan het zijn dat u een SMS ontvangt met een gevaarlijke link. Dat u moet oppassen met op onbekende links te klikken, hoeven we u hopelijk niet meer te vertellen. Voorkomen dat uw telefoonnummer betrokken raakt bij een datalek is natuurlijk beter dan genezen. Hoe u het zoveel mogelijk kunt beperken? Probeer zo min mogelijk uw telefoonnummer te delen met applicaties of websites. Bent u toch verplicht om uw nummer achter te laten? Dan kunt u een virtueel nummer aanmaken. Dit nummer kunt u laten doorschakelen naar uw echte telefoonnummer. Zo blijft uw persoonlijke nummer beschermd. Als laatste kunt u uw telefoonprovider vragen om extra beveiliging en beveilig uw voicemail met een PIN-code.

Hoe maakt u uw personeel privacy bewust?

Als bedrijf is het belangrijk om veiligheid als prioriteit te hebben onder de medewerkers en het gesprek te openen. Zowel uw interne als externe personeelsleden vormen een risico voor uw ICT omgeving. De veiligheid voor mensen in de buitendienst kunt u minder invloed op hebben als uw vaste interne medewerkers. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om betrokken en bewuste medewerkers te creëren. 

  • – Trainingen over digitale veiligheid
  • – Veilige apparatuur en software voor uitvoeren van werkzaamheden
  • – Bewust maken van mogelijke risico’s en gevolgen
  • – Betrokken houden met veiligheids veranderingen 
  • – Structurele herhaling en bescherming

Die laatste is belangrijk omdat hackers continu nieuwe manieren ontwikkelen om binnen te treden. Cybercriminelen zijn continu bezig met optimalisatie. Ook hackers worden steeds slimmer en veranderen mee. Het is dus erg belangrijk om structureel uw veiligheid te beschermen om een eventuele datalek tegen te gaan.

Professionele privacy bescherming?

Wilt u uw personeel op een professionele manier bewust maken en betrokken houden? SECOM biedt veiligheid aan als dienstverlening. Kies voor digitale veiligheid als prioriteit. Onze specialisten bieden de mogelijkheid om te adviseren in een veilige infrastructuur. Tevens kunnen onze specialisten aansluiten in uw behoefte om veilige apps te maken die u kunt gebruiken op een telefoon, tablet of laptop in het veld. Wanneer we uw bedrijf en bedrijfsprocessen kennen, kunnen we meedenken in veilige oplossingen. Wilt u binnen uw bedrijf aan de slag met veiligheid als prioriteit? Of heeft u andere vragen over uw veiligheid? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Zeker zijn van de online veiligheid van uw bedrijf? 

Bent u benieuwd wat er bekend is over uw bedrijf? Welke accounts worden verhandeld op het darkweb en wat eenvoudig te vinden is met online scanning bij uw bedrijf? Vraag dan nu geheel vrijblijvend een gratis data security quickscan aan! Na uw verzoek zullen wij het onderzoek starten en contact met u zoeken. De bevindingen die wij doen, zullen we in een persoonlijk gesprek met u delen.